• Hoge kwaliteit
  • Flexibel
  • Internationaal
  • Service

Laxsjon Plants verwerft import voor Engeland van Anti-Knabb boombeschermers

Vier soorten locaties met autochtone zaadbronnen voor oogsten van zaad voor plantgoed

Tussen 2020 en 2030 moet er 10 procent meer bos in Nederland worden aangelegd. Dat staat in de landelijke Bossenstrategie uit 2020 van het ministerie van LNV en de gezamenlijke provincies. Een toename van 10 procent betekent circa 37.000 hectare extra bos, wat neerkomt op ongeveer 161 miljoen bomen en struiken.
 
Henk Huijsman, foto: Studio de Swart
Henk Huijsman, foto: Studio de Swart


Daarnaast neemt de vraag naar hoogwaardig bosplantsoen uit omringende landen toe. Dat zorgt voor een flinke opgave, waarin ook een risico schuilt voor kwekend Nederland. Wie garandeert dat de overheid deze aantallen waarmaakt? Een afzetgarantie wordt niet gegeven en met relatief duur autochtoon zaad zijn de investeringen hoog.
De planten moeten grotendeels van autochtone en/of bosbouwkundige herkomst zijn, zoals vermeld in de Nederlandse rassenlijst. 'Deze soorten zijn, kort gezegd, het beste bestand tegen ons klimaat, ze zijn sterk en vitaal en bevorderen de biodiversiteit', aldus Henk Huijsman, oprichter en directeur van Laxsjon Plants in Otterlo en Zundert. Zijn bedrijf kweekt al een aantal jaren bosplantsoen van autochtone herkomst.

 

Bekijk het hele artikel op: boom-in-business.nl